Rabat – hlavní město Maroka – 2/6

Mauzoleum Mohammeda V.

První zastávka našeho roadtripu vedla do hlavního města Maroka, Rabatu. Tedy spíše do jeho části, původně samostatného městečka, Salé. Jak se později ukázalo, na to že jde o hlavní město nás překvapil jeho příjemný ráz. Nesrovnatelně lepší, než Marrakéš nebo Fes. Jako bonus si zde můžete užít oceánské atmosféry. Koupat se dá za vlnolamy na příměstské pláži. Prohlídku všech zmíněných míst jsme stihli během jednoho dne.

Salé

Medina v Salé je velice příjemná. Turismus sem zatím příliš nedorazil, takže jsme měli možnost si v klidu vychutnat úzké, křivolaké a špinavé uličky. Jedna z nejlepších medin, které jsme navštívili. K vidění tu toho však není moc. Rozhodně navštivte medresu při místní mešitě. Vstupné klasických 70 MAD, ale za to se můžete podívat i do vyšších pater. Tuto možnost jsme měli jen zde, ostatní medresy v Maroku zpřístupňují většinou jen hlavní místnost.

Medresa v Salé
Medresa v Salé

Další místo, které v Salé stojí za zastávku je vyhlídka na protější břeh řeky, tedy na kasbah v Rabatu. Nejen, že si budete moci prohlédnout Rabat, ale panorama nabízí i výhled na obří hřbitov. Plantáže hřbitovů, které jen tak neuvidíte.

Rabat

Medina v Rabatu je už více turistická. Hlavní obchodní třída se táhne po Rue Souika. Do mešity vás jako nemuslimy nepustí, takže nezbývá než si užít nákupů a prohlídku uliček. Přes den to tu ještě docela jde, ale Salé bylo lepší. Kromě mediny nabízí Rabat zhruba tři zajímavé lokality, které následně popíšu více. Jsou od sebe trochu více vzdálené, nachází se mimo medinu. Vše je dostupné pěšky, v rozumných vzdálenostech. Případně můžete využít místní tramvaje. Příjemné je, že oblast mimo medinu je poměrně kultivovaná. Neříkám pohledná, ale kultivovaná…

Kasbah

Kasbah des Oudaias je pevnost, která se nachází v nejsevernější části Rabatu. Při výstupu nahoru potkáte dvě zajímavá místa. První budou Andaluské zahrady (vstup zdarma). Bohužel to pro nás bylo trochu zklamání. Zelená nesourodá zahrada. Nic moc zajímavého. O pár metrů dál už začíná zajímavější bod – modré klikaté uličky. Ty určitě stojí za návštěvu. Jsou velmi fotogenické, i když je okupují prodejci turistických předmětů. Na samém vrcholu kasbahu je nádherný výhled na oceán a na městečko Salé. Z pevnosti tu bohužel k vidění nic moc není. Snad jen „Museum of Oudayas“, které jsme nenavštívili.

Pohled na Kasbah a hřbitov ze Salé
Pohled na Kasbah a hřbitov ze Salé

Mauzoleum Muhammada V.

Další velmi zajímavé místo, které byste neměli vynechat je mauzoleum Muhammada V. Vstup je zdarma, ale dejte pozor, abyste nepřišli v době modlitby – zavírá se. Uvnitř mauzolea můžete spatřit hrobku Muhammada V. a jeho synů. Budova je nádherně zdobená a uvnitř jsou předčítány modlitby. Celý areál střeží stráž v krásných uniformách. Vedle mauzolea si ještě můžete prohlédnout Hassanovu věž. Krásná stavba, ale nepřístupná.

Mauzoleum Mohammeda V.
Mauzoleum Mohammeda V.

Chellah

Třetí top památka v Rabatu je středověká, opevněná muslimská nekropole Chellah. Vstupné je 70 MAD, ale stojí za to. Uvnitř si můžete prohlédnout ruiny původního římského města. Nekropole byla bohužel v době naší návštěvy uzavřena kvůli rekonstrukci, takže jsme mohli jen z venku prohlédnout místní mešitu a lázně. Na závěr nepřehlédněte krásné zahrady, které se nachází v nejvzdálenější části areálu (hezčí než ty Andaluské).

Chellah - vstupní brána
Chellah – vstupní brána

Rabat je díky své poloze při oceánu příjemným zpestřením při toulkách po Maroku. Nabízí několik krásných atrakcí k vidění, přitom není mimo sezónu turisticky tak zdevastovaný, jako Marrakéš. Dle mojí zkušenosti patří k těm příjemnějším městským zastávkám v Maroku.