Hampton a Windsor – výlety z Londýna

Hampton a Windsor

O Londýnu toho bylo napsáno již mnoho. Město je jedinečné svou atmosférou, velikostí a památkami, které cestovatelům nabízí. Týden na důkladnější prohlídku nestačí. Vždyť jen prohlídka Britského muzea zabere klidně více než den. Máte-li však času opravdu více, neváhejte se vydat na výlet do blízkého okolí. Poznáte tak nejen místní dopravu, ale budete si moci prohlédnout i předměstí, které se pochopitelně od centra velmi liší. Příhodnými cíli mohou být například Hampton Court Palace nebo hrad Windsor. K obojímu se dostanete pohodlně vlakem a strávit zde můžete necelý den nebo delší odpoledne.

mapa Londýn
1 – Hampton, 2 – Windsor

Hampton Court Palace

Proč zrovna Hampton? Přímou linkou vlaku jste zde za necelou hodinku, ale hlavně jde o nejlepší palácový poměr cena / výkon. Ve srovnání s ostatními paláci v centru Londýna, jako Tower of London nebo Kensingtonský palác za obdobné vstupné uvidíte vlastně 2 paláce v jednom a navíc pěkné zahrady. Prohlídka probíhá volně, bez průvodce, takže je jen na vás, jaké tempo zvolíte.

Doprava

Nejlépe vlakem z Waterloo přímým spojem. Jezdí ve všední dny zhruba každých 30 minut. Cena se odvíjí od denní doby a velikosti vaší skupiny. Já platil za zpáteční jízdenku bez časového omezení 14,6 liber. Mimo špičku bývá lístek levnější, takže doporučuji naplánovat dopředu. Doprava vlakem je pohodlná a výstupní stanice se nachází kousek od vstupu do paláce, stačí přejít most.

Hampton Court Palace
Hampton Court Palace – nádvoří s kašnou

Prohlídka paláce

Ke vstupence dostanete plánek paláce s označením expozic, ale i s časovým harmonogramem komentovaných prohlídek. Doporučuji dorazit na první zahajovací ceremoniál (11:00) s komentovaným úvodem a rychlou prohlídkou – v ceně vstupenky. Pán v krásném kostýmu vám řekne něco o paláci a provede vás po nejdůležitějších místech dostupných z nádvoří (cca 30 minut). Můžete si navíc užít jeho krásnou angličtinu.

Palác byl postaven za vlády Tudorovců, tedy v tudorovském slohu. Vzhledem k jeho rozloze budete jistě alespoň trochu bloudit. Vyplatí se nastudovat plánek. Dozvíte se z něj, že většina expozic je spjata s Jindřichem VIII. Nečekejte však nijak bohaté a načančané prostory, jak znáte z našich českých zámků. Zde většina prostor nepůsobí nijak úžasně, spíše prakticky. Vyzdvihnout však nutno královskou kapli a velkou halu. Tyto místnosti jsou úžasné a bohatě zdobené. Rozhodně je nesmíte minout. Další krásné místo je místní kuchyňský kompleks. Jde o několik místností a budov s nezaměnitelnou atmosférou.

V úvodu jsem zmiňoval, že jde vlastně o dva paláce v jednom. Hlavní a nejrozsáhlejší expozice je věnována Tudorovcům, kteří palác vystavěli – tedy období cca od konce 15. století do začátku 17. Druhá část paláce je novější. Jedna z expozic je věnována Vilému III. Oranžskému, další pak Georgiánskému období. Historie paláce je tedy expozicemi zmapována od 15. do 18. století. To není vše – najdete zde také obrazovou galerii, jejíž časové rozpětí sahá ještě o jedno století dále, tedy do 19. století. Pro mě byla ale zajímavější tzv. Mantegna Gallery – tedy galerie 9 velkých obrazů Andrea Mantegna (15. stol.) mapující Caesarova vítězství.

Až se nabažíte toulání po palácových budovách, vydejte se do přilehlého parku. Zahrady jsou francouzské i anglické. Řekněme rozlohou středně velké. Za návštěvu určitě stojí místní labyrint, který je opravdu trochu výzva projít. Celkově bych návštěvu palácového komplexu viděl na minimálně delší půl den. V paláci se určitě na dvě hodiny zabavíte, někteří i déle. Park samotný je také dobře na hodinku.

Windsor

Proč zrovna Windsor? Přímou linkou vlaku jste zde hravě za něco málo přes jednu hodinu. Jde o druhý největší hradní komplex na světě (hned po Pražském hradu) s krásnými interiéry a typickou architekturou. Prohlídka je taktéž jako v Hamptonu bez průvodce.

Doprava

Doprava je vlastně stejná, jako do Hamptonu, tedy vlakem z Waterloo. Cesta je o něco delší, takže vyrazte zavčasu. Z vlakového nádraží ve Windsoru je to asi 10 minut chůze do pozvolného stoupání městečkem, které je pochopitelně připraveno na turismus…

Windsor
Windsor vstupní brána

Prohlídka hradu

Je dobré si na stránkách hradu ověřit, jak je to s otevírací dobou a dostupností expozic. My zde totiž byli mimo sezónu, takže byla hlavní věž hradu uzavřena. Přesto jsme zde strávili skoro 2 hodiny prohlídkou interiérů. Audioguide je v ceně vstupenky. Prohlídkový okruh je rozdělen do dvou částí. Obě stojí za prohlédnutí, takže pozor, abyste po prvním okruhu náhodou neodešli. Samostatně stojící Kaple sv. Jiří je součástí areálu a mohla by být cílem turistických cesta sama o sobě. Je opravdu velmi nádherná. Netřeba říkat, že pro našince architektonicky velmi nevšední.

Historie hradu sahá až někam k roku 1070, kdy ho nechal postavit Vilém Dobyvatel. Od té doby byl mnohokrát přestavován. Za Eduarda III. (14. stol.) se stal sídlem panovníků a tím je do dnes. K prohlídce návštěvníkům tedy není přístupný celý kompleks. To by opravdu nebyla prohlídka na pár hodin. Část hradu je tedy uzavřena a hlídána strážemi, protože zde stále sídlí královská rodina.

V samotném městě Windsor se nachází muzeum a pár dalších turistických cílů. Nedaleko je také Eton College s krásnou kaplí, která je vidět z hradu. Park v okolí hradu bohužel není úplně přístupný veřejnosti. Respektive ty krásné fotky panoramat hradu jsou vytvořeny z veřejného parku za areálem hradu, za jeho branou. Vypravit se sem můžete, jen to bude trochu delší procházka od hlavního vchodu.