Travel hacks, neboli cestovní tipy a triky

Ryanair interiér

Za svůj život jsem už pár zemí a lokalit procestoval. Našel jsem si svůj styl plánování dovolených a způsob hledání užitečných informací. Nechci vám radit, jak máte při plánování cesty postupovat, ale mohu nabídnout pár nápadů a ověřených triků. Věřím, že většina zkušených cestovatelů je zná. Snad tedy poslouží alespoň začínajícím cestovatelům. Vycházím z předpokladu, že si cestu plánujete sami. V opačném případě, popř. pokud nechcete plánovat vůbec nic, nepřinese vám článek nejspíš nic zajímavého.

Před odjezdem

Taky nesnášíte balení? Nejlepší by bylo vůbec nevybalovat a být stále na cestě. Jenže to většinou nejde. Tipem, jak zkrátit toto utrpení je mít připravený checklist, tedy seznam věcí, které při cestách většinou potřebujete. Stačí ho projet, věci naházet na hromadu a nakonec naládovat do tašky.

Cíl cesty

Mohlo by se to zdát jednoduché, ale pokud hledáte aktivnější turistiku, chce to přípravu. Ne každému se líbí a vyhovuje to samé. Někdo má rád muzea, jiný je nesnáší. Nezbývá tedy, než před odjezdem udělat alespoň základní průzkum možností, které se vám na místě naskytnou. Doporučuji prozkoumat:

  • Mapa UNESCO – ty nejvíce jedinečné památky najdete na seznamu Unesco. Stačí mrknout na interaktivní mapu a zjistit, jestli v destinaci není něco na seznamu. Pokud ano, tak to v naprosté většině případů opravdu stojí za návštěvu.
  • Tripadvisor – klasika, kterou je třeba brát s rezervou. Můžete si prolistovat nejlépe hodnocené atrakce, ale vždy je potřeba počítat s tím, že hlasy davu se nemusí shodovat s vaším názorem.
  • Oficiální stránky destinace – nebývá špatné prostě otevřít web města, najít turistickou sekci a projít, co doporučují. Minimálně jako základní rozcestník.
  • Wikipedia – věřte nevěřte, někdy úplně stačí kouknout na wiki. Pokud je stránka města nebo země kvalitně zpracována, bude obsahovat seznam zajímavých míst.
  • Tipy od blogerů – prostě zagooglit a přečíst zážitky a doporučení ostatních.
  • Cestujlevne.com – základní přehled o destinaci najdete i na tomto cestovatelském webu.
  • Papírový průvodce – mnohými zatracovaná klasika, často právem. Kvalita se velmi liší. Kvalitních průvodců jsem v ruce držel několik. Většinou šlo o velmi tlusté a drahé knihy. Ty slabé jsou často jen základním přehledem = vyhozené peníze.

Měna

Bohužel našinec musí při každé cestě do zahraničí řešit tuto základní věc. Jistě jste narazili na tip – používejte vždy raději kartu, je to levnější. Není to pravda. Záleží totiž na kurzu vaší banky, a ten často není moc výhodný. Pravda je, že bývá mnohem výhodnější, než ve většině nekalých směnáren v místě určení. Pravda je, že tahat s sebou velkou keš je bezpečnostní riziko. Pravdou je, že v některých destinacích s platební kartou stejně vůbec nepochodíte.

Drobná kalkulace: Dejme tomu, že jedete na 5 nocí do země, kde se platí eurem. Dejme tomu, že vás noc vyjde na 38 euro (= necelých 1000 Kč). Dejme tomu, že máte jednu z nejběžnějších bank v Česku, např. AirBank. Kurzovní lístek najdete vždy na internetu. Dnes mají 1 Euro za 26,33 Kč. V běžné, ale ověřené pražské směnárně je potom kurz 25,80 za euro. Zdá se to minimální rozdíl, ale počítejme: 1000,54 Kč zaplatíte u AirBank, 980,40 zaplatíte u směnárny. Rozdíl je 20 Kč krát počet nocí. Za týden je to tedy ušetřených 100 Kč. Jenže na výletu neplatíte jen ubytování, ale i místní dopravu, jídlo, vstupné. Rozdíl je tedy minimálně v řádu stokorun.

Co s tím? Doporučuji vyměnit rozumnou částku ve směnárně s dobrým kurzem. Ověřené mám dvě: Alfa Prague a AuraAktiv. Jistě jich najdete více. Před odjezdem vždy víte, jaké minimální výdaje budete mít. Když si tedy směníte rozumnou částku, pokryjete základní náklady. Zbytek můžete řešit kartou. Další možností jsou služby typu Revolut. Když si nastudujete podmínky, zjistíte, že se vám opravdu za určitých postupů vyplatí nejvíce, ale i Revolut má své háčky (google it… např. tento článek a další…).

Gruzínské Lari

Ubytování

Mít kde hlavu složit je jedna z nejzákladnějších, přesto nejsložitějších částí plánování tripu. Špatná volba ubytování vás totiž může ovlivnit nejen, co do nálady, ale provětrat vaši peněženku i zkrátit čas, který byste jinak mohli věnovat turistice. Zásadně tedy záleží na poloze ubytování. Je vhodné položit si tři základní otázky:

  1. Jak se do ubytování dostanu (z letiště, nádraží)? Taxi většinou vše vyřeší, ale zkušení cestovatelé vědí, že může jít o nejnákladnější část dovolené. Taxikáři v mnoha zemích totiž na letištích extrémně šroubují ceny. Doprava taxíkem je tedy to poslední, co se dá doporučit. Je tedy třeba prozkoumat možnost MHD, popř. alespoň zjistit, jestli v místě funguje Uber, Bolt, atp.
  2. Jak nákladná (časově i finančně) bude následná doprava za turistickými zajímavostmi? Pokud vaše ubytování bude kousek od letiště, ale kilometry od míst, kam se chcete během výletu podívat, provětrá to vaši peněženku a velkou část dovolené strávíte na cestě. Je tedy vhodné nejprve zjistit, kam se chcete během výletu podívat. Podle toho potom volit lokalitu ubytování. 
  3. Je ubytování v klidné oblasti? Většinou stačí jen mít kde hlavu složit. Pokud plánujete turisticky aktivní dovolenou, může kvalitu vašeho výletu ovlivnit, jak jste se předchozí noc vyspali. Je tedy třeba zjistit, zda se ubytování nenachází v blízkosti hospody, mešity, a pod. 🙂

To vše vede k jedné základní věci – Google Maps a Street View. Samozřejmostí jsou recenze na booking.com, tripadvisoru, ale i googlu. Přesto je vhodné se podívat na mapu a zamyslet se, jak daleko budu mít od ubytování na zastávku nebo nádraží. Pomocí Street View pak můžete alespoň částečně zjistit, jak vypadá ulice, v níž se ubytování nachází (Je pod vaším oknem noční bar? V létě se s otevřeným oknem moc nevyspíte…).

No a kde vlastně hledat konkrétní ubytování? Služeb je nespočet, nemá smysl všechny ty booking.com a hotels.com nebo trivago.cz jmenovat… Když už máte ubytování nalezené, doporučují prolustrovat si ho na tripadvisoru – přečíst hodnocení a porovnat s tím, co ukazuje booking. Stejně tak najděte oficiální web ubytování a prozkoumejte, jakou cenu na stránkách nabízí. Stalo se mi, že byla nižší, než na bookingu. Pokud bookingové weby selžou, nezbývá než hledat ubytování přímo v mapách. I zde se dají najít zajímavé kousky.

Doprava

V místě pobytu se vždy dají používat taxíky. Někdy je to nezbytné, záleží na zemi. Pokud to jen jde, doporučuji prozkoumat možnosti MHD. Nejen kvůli ekologii, ale i ceně a poznání místních možností a kultury. Taxikáři do vás v exotických zemích často valí různé nabídky, smlouvání o ceně je nepříjemné, určité bezpečností riziko tu také je. V MHD máte možnost poznat místní lidi, někdy si i popovídat s turisty, jako jste vy a vyměnit si dojmy a tipy.

Na průzkum dopravy to chce přípravu. Základem jsou Google Maps, které většinou fungují docela spolehlivě. Není na škodu vyhledat stránky místních dopravců, často jich bývá více (vlak vs autobusy) a uložit si odkaz, případně stáhnout jejich mobilní aplikaci. V místě pobytu už pak jen rychle dohledáte konkrétní spoj.

The City, Londýn

Mapy a navigace

Mapy.cz, Google Maps a Waze jsou základní kombinace. První dvě jmenované fungují spolehlivě offline, pokud si dopředu stáhnete mapový podklad. Jistě se najdou zastánci jednoho nebo druhého. Já doporučují mít připravené oboje – vysvětlím proč:

  • Mapy.cz – jsou perfektní na pěší turistiku. Jejich podrobnost velmi často předčí Google Maps (prakticky ověřeno). Bývá v nich vyznačeno více pěších cest, ale i pamětihodností a zajímavostí. Offline si můžete stáhnout celý stát nebo region, záleží na zemi. Nevýhodou potom je, že texty bývají často v lokálním jazyce, takže zorientovat se v tom není jednoduché. Na druhou stranu pro porovnání na místě určení to naopak může být výhoda. Další nevýhodou je, že ona velká podrobnost cest lehce naráží na očekávanou věc – ne vždy zakreslené cesty v reálu ještě existují (také prakticky ověřeno). Bonus ovšem je, že je lze využít jako offline navigaci.
  • Google Maps – také fungují offline, když si v menu najdete možnost – uložit oblast offline. Vyberete si potom konkrétní oblast a uložíte. Google Maps jsou ale stejně nejsilnější v kombinaci s internetem. Můžete vyhledávat dopravní spoje a získávat informace o otevírací době. Využívám je navíc ještě v počáteční plánovací fázi – pro ukládání míst, které chci navštívit. Tyto se pak krásně zobrazí v mapě a já se můžu efektivně navigovat.
Google Maps s uloženými místy zájmu vs. Mapy.cz

Jídlo a stravování

Zde asi nejlépe funguje Tripadvisor. Pomocí filtru můžete najít nejlépe hodnocený podnik určité kategorie ve vašem okolí. Podniky, které mají top hodnocení si to většinou opravdu zaslouží a nezklamou. Stejně tak můžete hodnocení najít přímo na Googlu u konkrétního podniku. Levnou alternativou je nákup ovoce a zeleniny na lokálních trzích. Není nad zdravou stravu.

trh
Tržiště v Ammánu, Jordánsko

Na letišti

Záleží na typu vaší letenky a referencích na aerolinku. Zde je to hodně individuální. Základní rada ale tkví v nádobě na vodu! Jakmile projdete bezpečnostní přijdete o zásobu pitné vody. Pak zdánlivě zbývá jen možnost vodu koupit. V obchodech dosahuje její cena astronomických částek. Levnější bývá v automatech, přesto předražená. Při odletu z Prahy ale stačí mít s sebou prázdnou nádobu, a tu pak naplnit z pítek, případně kohoutku na WC. Žádný strach, voda z pítek je 100% pitná a ta z mytí na ruce zatím také. Při příletu do destinace a handrkování se na pokoj bývá 0,5 litru pražské vody zdarma nedocenitelným pokladem. Lahev se navíc šikne i při dalších cestách přímo na místě.