Rundāle – pobaltské Versailles – Lotyšsko 4/4

Rundale

Jedna z nejnavštěvovanějších památek Lotyšska, zámek Rundāle, bývá přezdíván „baltské Versailles“. Nedosahuje sice rozměrů svého francouzského vzoru, ale nabízí zajímavou alternativu pro výlet z hlavního města, Rigy. Procházku nádhernou zahradou a krásnými interiéry si navíc můžete zpestřit zastávkou v nedalekém hradu Bauska. Vše je dostupné hromadnou dopravou z hlavního města. Díky výletu mimo hranice metropole navíc můžete poznat i lotyšskou krajinu.

Doprava

Zámek se nachází asi 80 kilometrů jižně od hlavního města Rigy, tedy vlastně kousek od hranic s Litvou. Máte-li k dispozici auto, dopravíte se sem z hlavního města za pouhou hodinu a čtvrt. Cesta je velmi rovinatá (inu nížinaté Lotyšsko) a silnice jsou ve velmi dobrém stavu. Po cestě si můžete udělat několik zajímavých zastávek, z nichž jednou možností je již zmíněná Bauska.

Nemáte-li auto, nevěšte hlavu. Výlet autobusem sice zahrnuje přestup, ale není nijak složitý. Autobusy jezdí celkem spolehlivě, některé jsou i klimatizované. Bylo by škoda nevyjet za město a nepoznat trochu lotyšské přírody, alespoň z okénka autobusu. Cesta zabere sice trochu více času, ale není nijak drahá (cca 4 eura). Jak dlouho pojedete záleží na vybraných spojích a délce přestupu. Většinou se délka cesty pohybuje kolem 2 hodin.

Lotyšsko – orientační mapa: 1 – Riga, 2 – Bauska, 3 – Rundāle

Riga – Bauska

Autobusové nádraží v Rize „Rīgas SAO“ se nachází mezi vlakovým nádražím a řekou. V hlavní budově najděte okénko a kupte lístek do Bausky. Existuje sice alternativní cesta přes Jelgavu, ale spojení je lepší přes Bausku. Paní za okénkem většinou umí alespoň pár slov anglicky a řekne vám, kdy jede další spoj a z kterého nástupiště. Lístek kupujete na konkrétní spoj (cca 3 eura). Pokud se nedomluvíte, nevadí. Všude jsou ukazatele a stačí najít konkrétní čas / spoj do Bausky, což je i koncová stanice a kouknout na číslo nástupiště. Na nástupišti počítejte s trochu zvláštním systémem. Asi záleží na dopravci, ale náš listek nesl kromě standardních údají i pořadí nástupu. Nezáleží tedy na tom, v jakém pořadí stojíte ve frontě, ale jaké číslo máte na lístku. Řidič potom tato čísla vyvolává. Samozřejmě v lotyšštině, takže trochu dobrodružství a po drobných zmatcích jste v autobusu.

Bauska – Rundāle

Některé spoje v Bausce na sebe hned navazují, takže návštěvu města můžete odložit až na zpáteční cestu. Tentokrát se nám nezadařilo koupit lístky v okénku na nádraží, ale přímo u řidiče. Mezi Bauskou a Rundāle je to totiž už jen kousek a jezdí zde většinou jen minibusy. Paní u okénka tedy jasně oznámila, že lístek musím koupit až u řidiče. Teď už zbývá jen cca 15 minut a jste na místě. Zpáteční cesta funguje úplně stejně, jen si lístky do Rigy musíte koupit na nádraží v Bausce.

Rundāle – vstupní brána

Rundāle

Barokní zámek Rundāle sloužil jako rezidence rodu Bironů (šlechtická rodina baltských Němců). Předlohou byla skutečně francouzská Versailles a základní kámen byl položen roku 1735. Užitná plocha téměř 7000 m² a 138 místností a sálů dávají tušit, že i když není přístupné vše, na prohlídce zde pár hodin strávíte (spolu s parkem bych počítal 2-3 hodiny). Podobně jako většina sídel u nás, i Rundāle trpěl za minulého režimu jako obilné silo, později jako knihovna. I z této doby je zde v expozici zachována jedna místnost. V současné době se těší hojné návštěvě turistů i státních delegací, které zde mají vyčleněné obyvatelné pokoje.

Zámek má velmi pěkně řešen přístup. Nedosahuje sice rozměrů svých francouzských nebo německých kolegů, ale architektonicky efektivní přístup dá tušit, že zde byla snaha o ohromení návštěvníka. Cesta na hlavní nádvoří vede přes klenutý můstek a mezi oblenými stájovými budovami. Pohled na samotný zámek se vám tedy postupně odhaluje, čímž umocňuje dojem ze stavby. Než navštívíte zahrady, musíte navštívit hlavní budovu s kasou. Vstup je zde totiž všude placený, ale lístek do všech expozic stojí jen 13 euro.

park Rundāle

Park

Po návštěvě francouzské zahrady pochopíte, proč se sem vybírá vstupné. Všude je vidět spousta odvedené zahradnické práce. Kompletní procházka několik desítek minut určitě zabere, spíše si vyhraďte slabou hodinku. Kromě krásných záhonů a porostů se zde nachází i zahradní amfiteátr, bludiště (jen dráha v zemi, nevzrostlé) nebo altánek s občerstvením. Park je obehnán vodním příkopem, takže se ven ani dovnitř nedostanete jinak, než přes vstupní bránu. To je trochu škoda, protože hned za francouzskou zahradou je anglický park, který je takto turistům nepřístupný.

Expozice

Interiéry zámku nabízí klasickou zámeckou podívanou velkolepějšího stylu. Mám srovnání s jinými evropskými paláci, takže můžu říct, že nepatří k těm nejúžasnějším, ale běžnou návštěvu zámku určitě předčí. Ve sklepení se nachází muzejní expozice náhrobních kamenů a kování. V přízemí kromě černé kuchyně najdete zajímavé krátkodobé výstavy, kde se vstupné platí zvlášť. Nejzajímavější je tedy první patro s pokoji majitelů. Jsou zde přístupné jednak reprezentativní místnosti určené pro veřejnost – tedy přijímací salónky, taneční sál nebo společenské pokoje. Také zde ale můžete navštívit privátní pokoje majitelů zámku, které jsou skromněji, ale velice útulně zařízené. Vliv německého baroka se tu nezapře.

jeden z velkých sálů v 1. patře Rundāle

Bauska

Městečko Bauska vám po cestě do Rundāle nabízí zajímavou možnost rozšířit si výlet o poznání stejnojmenného hradu, ale i dalších zajímavostí. Najdete zde dva kostely – luteránský a malebnější pravoslavný. V centru města se nachází stará městská radnice a městské muzeum. Po cestě mezi hradem a nádražím minete spoustu marketů a pravoslavný kostelík. Pokud vás město zajímá více, vyhraďte si dostatek času pro návštěvu centra.

Pojedete-li do hradu Bauska při zpáteční cestě z Rundāle, nejlepší bude vystoupit z autobusu na zastávce „Mūsas tilts“ a přejít most, z něhož se zároveň naskýtá asi nejlepší pohled na hrad. Ten leží na soutoku řek Mūša a Mēmele, takže si můžete prohlédnout i okolní přírodu. Hrad byl založen v polovině 15. století Livonským řádem mečových bratří. Hrad se v následujících staletích slušně rozrostl. Během moderní historie bohužel hrad značně utrpěl a zbyly z něj téměř jen trosky. Místní se však rozhodli hrad znovu zrekonstruovat, takže se dá říct, že povstává z trosek.

hrad Bauska

V dnešní době nabízí prohlídku několika částí. Cena je 4 eura a časově vychází na necelou hodinku. Prohlédnout si můžete muzejní expozici o historii hradu, komnaty, ale i sklepení. Bohužel v době mé návštěvy zrovna probíhala rekonstrukce věže, která by měla v následujících letech poskytnou zajímavý výhled do okolí. Interiéry jsou nově rekonstruované. Na naše poměry tedy působí občas trochu prázdně a nově. Návštěva hradu je tedy zajímavým zpestřením putování po Lotyšsku, nikoliv něčím, co byste neměli minout. Do budoucna se zdá, že je v plánu velký rozkvět této bývalé ruiny.