Riga – Lotyšsko – 1/4

Riga

Lotyšsko, respektive Riga, je pro nás díky lowcost letům velmi dostupná. Historické centrum města má kouzelnou atmosféru a rozhodně je zde co vidět a navštívit. Výhodou je i strategická poloha města a dobrá dostupnost MHD prakticky do všech směrů. K moři se dostanete hravě během půl hodiny. Stačí tedy naplánovat nevšední pobaltský výlet a vyrazit…

Doprava z letiště

Z letiště do centra se můžete dopravit pochopitelně pomocí taxi, ale vzhledem k blízké vzdálenosti není problém ani MHD. Letiště s centrem spojuje autobusová linka 22 a 322. U letiště se nachází dvě zastávky. Je jedno na které nastoupíte. Lístek se dá pořídit v automatu na zastávce za 1,15 euro. Interval je cca 15 minut, ale přijďte včas – na automat se tvoří fronty a autobusy jezdí docela plné. Číslo 22 je velký kloubový autobus, kam se v pohodě dostanete s velkým zavazadlem. Linka 322 je potom minibus, kde manipulace s větším zavazadlem může být problém. Cesta do centra trvá cca 30 minut. Záleží, na jaké zastávce vystoupíte.

Úschovny zavazadel

Možná se někomu bude hodit info o úschovnách zavazadel. Kromě té na letišti můžete nechat zavazadlo i na hlavním vlakovém a autobusovém nádraží. Na tom vlakovém chtějí 4 eura za velký kufr a 2 za malý (na 24h). Doporučuji ale navštívit nádraží autobusové, protože zde jsou schrány za poloviční cenu.

Riga

MHD

V Rize si můžete vybrat z několika druhů dopravy. Jezdí zde autobusy, troleje, tramvaje. Podrobnosti najdete na webu dopravce, ale můžete se spolehnout také na klasické google maps navigace. Za město se dostanete také vlaky – dopravce má kromě webu i fajn mobilní aplikaci. V historickém centru žádné MHD nejezdí, takže nejbližší zastávku najdete vždy na jeho okraji. Dopravu v centru si můžete usnadnit pomocí koloběžek. Operuje zde například Bolt, ale povrch chodníků je k tomu velmi nevhodný. Celé centrum je prakticky pokryté dlažebními kostkami a kameny.

Lístky na MHD seženete vždy v automatu. Jejich četnost ale není velká a se vzdáleností od centra přímo úměrně klesá. Jízdenku si můžete koupit i u řidiče, ale počítejte s tím, že místo jednorázových 1,15 zaplatíte 2 eura. Je tedy vhodné se předzásobit. Pokud však plánujete jen průzkum centra, MHD vlastně vůbec nepotřebujete. Vše je v docházkové vzdálenosti.

Jídlo

Ceny v restauracích v historickém centru jsou pochopitelně vyšší. Hlavní chod seženete kolem 8 euro, takže na oběd počítejte se standardními evropskými 10+. Ceny potravin v obchodech jsou v centru o trochu vyšší než u nás. Naštěstí je zde několik restaurací, kde se dá najíst za celkem rozumných podmínek:

  • řetězec Lido – asi nejznámější turistický tip. Jde o řetězec malebných tácoven. Interiér je stylově, pseudo historicky zařízen, personál oblečen v „krojích“. Prostředí tedy velmi příjemné. Výběr jídla se liší podle toho, jak velkou pobočku navštívíte (ta u nádraží a v centru patří k těm menším). Kvalita a chuť je ovšem parádní! Na výběr jsou údajně tradiční lotyšské pokrmy, ale i celkem známé a standardní chody. Chodí to jako v každé tácovně – vezmete tác, projdete výběr, vezmete si nebo požádáte o nandání a jdete ke kase. Ceny jsou uvedeny u všech chodů – příloha se platí zvlášť. Poměr cena/výkon je dost prima. Hlavní chod s pitím a zákuskem přijde na cca 7-8 euro.
  • Pelmeni XL – asi nejlevnější obědová varianta. Opět jde o tácovnu, tentokrát s trochu ošuntělým interiérem, avšak chuť vše vynahradí. Vyberete si z cca 4-5 druhů kolik chcete, naberete do misky a cena se počítá podle váhy. K výběrů je ještě pití a různé zálivky. Cena za 200g je 2,4 euro, takže není problém se kolem 5 euro na osobu pořádně najíst.
  • Další doporučuji podle tripadvisoru. Slyšel jsem chválu na StreetBurgers.

Riga

Historické centrum Rigy se rozprostírá kolem dominantní katedrály zvané „Rižský dóm“ na všechny světové strany – obehnáno vodním kanálem a z jihozápadu ohraničeno řekou Daugava. Centrum nabízí mnoho historických domů s krásnou atmosférou – ideální na procházky. Přestože jde o největší město Pobaltí, může na vás působit trochu maloměstským dojmem. Centrum je takový svět sám pro sebe – nejezdí tu MHD, místní zde už moc nebydlí, vše je přizpůsobeno turismu. Tedy mnoho restaurací, jejichž zahrádky i večerní hluk zabírají mnohem více prostoru, než by atmosféře starého města svědčilo.

Přesto zde najdete mnoho zajímavostí a návštěva stojí za to. Projít historické centrum křížem krážem zabere maximálně jeden den. Je zde ale několik muzeí a památek, které stojí za to prozkoumat důkladněji.

Řeka Daugava a televizní věž
Řeka Daugava a televizní věž

Kostely

  • Rižský dóm – dominanta města, největší katedrála. Vstupné 5 euro – interiér poněkud fádní a strohý. Součástí prohlídky je malebné nádvoří s muzeem artefaktů, jež jinak drobné zklamání z kostela vynahradilo.
  • Sv. Petr – nepřehlédnutelný kostel s obří věží a zvláštní přední fasádou. Vstup 3 eura, vstup na věž 9 euro. Interiér ještě více strohý, než předchozí. Součástí výstava uměleckých textilií. V sezóně se zde mohou tvořit fronty.
  • Sv. Jakub – třetí největší věž kostela ve městě. Sem už se dá dostat zdarma, interiér podobný předchozím.
  • Chrám Kristova narození – pravoslavná katedrála severovýchodně od centra. Obrovský chrám s nádherným interiérem, vstupné se neplatí.
Rižský dóm
Rižský dóm

Muzea

Ve všech muzeích se nachází anglické popisky. Záleží však na stáří a provedení muzea. Ty novější už mají rovnou vícejazyčné popisky. U těch starších musíte hledat popis v externím dokumentu, který najdete většinou na začátku místnosti nebo u vitríny.

  • Latvian War Museum – velmi pěkné muzeum, které rozhodně doporučuji. Vstupné zdarma/dobrovolné. Průřez vojenskou historií s tím, že nejhezčí výstavy jsou obě světové války a současnost. Muzeum se nachází při Prašné věži, jejíž interiér je součástí expozice.
  • Museum of the History of Riga and Navigation – průřez historií města a mořeplavby. Vstupné 5 euro, cca 2-3 patra. Jedny z nejzajímavějších exponátů – původní dřevěná socha sv. Kryštofa (Lielais Kristaps) patrona města, ozdoba na jeden z prvních vánočních stromků. Expozice je provedena trochu starším způsobem, takže nemusí nadchnout každého.
  • Národní historické muzeum – průřez historií Lotyšska. Moc pěkná výstava ke 100 letům země. Zbytek expozice trochu staršího provedení a opět nemusí zaujmout každého. Vstupné cca 3 eura.

Dům Černohlavců

Jedna z nejmalebnějších památek města se nachází přímo v centru, vedle Rižského dómu a radnice. Fasáda nadchne ve dne i v noci, kdy je krásně nasvícena. Při prohlídce interiéru (6 euro) je třeba mít na paměti fakt, že v podstatě celý dům byl v 90. letech znovu postaven. Původní interiéry zde tedy nenajdete. Přesto jsou velmi pěkné a bohaté. Slouží k reprezentativním účelům. Jde sice o zajímavou památku, ale vzhledem k faktu, že jde o novodobou rekonstrukci zas o tolik nepřijdete, když interiér nestihnete navštívit.

Dům Černohlavců
Dům Černohlavců

Central market

Jedna z turistických zajímavostí je svého času největší tržiště v Evropě – rižský central market. Nachází se v halách, které původně sloužily na výrobu vzducholodí. Hal je tu celkem 5. Většina je skutečně využita jako tržiště (převážně potraviny, maso). Okolí hal však také slouží jako obří tržiště (ovoce, zelenina, textil a všechno možné). Bývá zde opravdu rušno. Denně údajně desítky tisíc návštěvníků. Vzhledem k těm všem rozměrům se připravte na nakupovací hardcore zážitek.

Central Market Riga
Central Market Riga

Další památky

  • Parky – pokud pojedete v sezóně, rozhodně nezapomeňte projít některé parky lemující centrum. Např. u Státní opery vás čekají zahrady záhonů s fontánou. Obecně rižské parky patří k těm krásnějším, takže stojí za návštěvu.
  • Hrad – dnes sídlo prezidenta, nepřístupné. Prohlédnout si ho můžete z venku. Nejlepší výhled na něj je z mostu Vanšu Tilts.
  • Tři Bratři – malebné domky, často v obležení turistů. Ten nejošklivější je z 15. století. Určitě stojí za prohlídku (jen exteriér).
  • Kočičí dům – při toulání po centru můžete spatřit jinak celkem obyčejný dům s věžemi, na nichž pózují 2 kočky. Pro milovníky koček rozhodně povinná zastávka.
  • Albert street – ulice se nachází za centrem, ale rozhodně stojí za návštěvu. Prohlédnout si zde můžete několik domů s velmi zajímavými a odvážnými fasádami. Tvůrce Mikhail Eisenstein se zde opravdu umělecky vyřádil.
  • Rozhledna na Akademii věd – pokud se vám nechce platit 9 euro za vyhlídku na kostele Sv. Petra, určitě zavítejte do Akademie věd (za centrem, kousek od tržiště). Vstupné 5 euro a výhled úžasný na všechny strany.
  • Další atrakce, které stojí za krátkou prohlídku: The Small Guild, Švédská brána, Lotyšská národní knihovna, národní opera a divadlo, pomník svobody.
  • Z prakticky žádného místa v Rize nepřehlédnete obří televizní vysílač, jež momentálně prochází velkou rekonstrukcí a snad se za pár let otevře i veřejnosti.