Ammán – Jordánsko – 2/4

Hlavní město Jordánska, Ammán, nabízí pro Evropana nevšední podívanou. Mešity, arabské trhy, kopce doslova pokryté domky stejné barvy i architektury. Město má svoje kouzlo a jedinečný charakter. Žije v něm téměř polovina populace celého Jordánska. Je to zajímavé místo na krátkou návštěvu, ale tak trochu lituji jeho obyvatel…

Ovocný trh v centru města

V Ammánu jsem strávil zhruba 2,5 dne a využil ho jako takový „base camp“ pro cesty do okolí. Ačkoliv bych v Jordánsku klidně ještě týden strávil, Ammán už nemá co mi nabídnout. Historické památky jsem za tu dobu v klidu stihnul projít v podstatě všechny. Arabské trhy byly parádní zážitek, ale ty 2-3 dny opravdu úplně stačí. Nutno podotknout, že v Ammánu není infrastruktura hromadné dopravy zrovna na dobré úrovni. Zapomeňte na metro, vlaky, tramvaje nebo autobusové linky. Domorodci se v kopcovitém městě dopravují jedině auty. Pokud nemají auto vlastní, využívají privátní nebo sdílené taxíky. Autobusové linky pro dopravu z města fungují jako takové maršutky. Jezdí z autobusových nádraží (cca 4 v různých částech města) a většinou čekají, až se autobus naplní.

Čtvrti a oblasti města

Západ města nabízí moderní oblasti plné výškových budov, západních fast foodových řetězců, velkých supermarketů. Pokud chcete zažít čistší a modernější Ammán, tak musíte sem. Východ naopak přináší vybydlenější a špinavější čtvrti. Při procházkách po okolních kopcích jistě spatříte místa s hromadami odpadků, potulné kočky, dvorky a domy, které vypadají, že je už léta nikdo neobývá a v tom se pohne záclona…

Mapa centra Ammánu

Historické centrum v oblasti Citadela – římské divadlo – mešita krále Husseinyho narušuje hustá doprava. V době ranních a odpoledních špiček je vzduch opravdu těžce nasycený zplodinami, takže nic pro slabší povahy. V centru doporučuji navštívit zelenino-ovocný trh. Úzké uličky přeplněné hromadami ovoce a zeleniny. Ta správná atmosféra arabského trhu. Ulice v centru města lemují všelijaké menší obchody plné nejrůznějších zbytečností. Narazit na menší potraviny může chvilku zabrat. Supermarkety tu opravdu nejsou.

Turistické cíle a památky

V západní oblasti je asi nejzajímavější památkou mešita krále Husseinyho (1). Veliká, moderní stavba viditelná z dalekého okolí. Součástí areálu je islámské muzeum, kam se platí vstupné. Do mešity vás však pustí zdarma. Za prohlídku stojí, ale nic úchvatného nečekejte.
Na jih od centra města se nachází druhá zajímavé mešita, tzv. Abu Darwish mosque (2). Architektonicky zajímavá a malebná. Výšlap z centra stojí za to, protože v okolí se vám naskytnou velice pěkné výhledy na město – nejlepší hned po ránu.

Historické centrum

Římské divadlo v centru Ammánu

Centrum města skýtá asi nejvíce turistických zajímavostí. Jednak je to již zmíněný ovocný trh (3), vedle něj velká mešita (4), jejíž interiéry nejsou moc zajímavé. Kousek od mešity je staré římské Nymphaeum (5), jež se dočkalo v říjnu 2018 rekonstrukce a znovuotevření pro veřejnost (vstup zdarma). Asi nejzajímavější památkou v centru města je římské divadlo (6). Při prohlídce můžete vyšlapat až na vrchol hlediště a pokochat se výhledem na protilehlou Citadelu a sousední Odeon (7), který nezapomeňte také navštívit (oboje na Jordan pass). V útrobách divadla se nachází folklorní a kulturní muzeum, ale na jeho prohlídku vám bude stačit nějakých 30 minut, některým i méně… Divadlo je pro mě asi top 2 z Ammánu. Především díky tomu, že ho můžete pojmout jako cíl večerních procházek. Je krásně nasvíceno, takže působí zajímavě nejen z areálu před ním – kam se dá dostat přes nefunkční turnikety i večer po setmění (spolu s místní omladinou). Doporučuji vystoupat večer na Citadelu, resp. parkoviště u Citadely, odkud máte nasvícené divadlo jako na dlani. Případně z opačné strany do areálu poetického domku, kde bude nasvícené divadlo přímo pod vámi.

Citadela

Asi nejznámější turistickou atrakcí Ammánu je Citadela (9). Výšlap na ni se neliší od jiných výšlapů ve městě. Tzn. bolí to, dá to zabrat, ale za pár desítek minut jste na vrcholu. Tam na vás čeká spousta trosek. Připravte se na zbytky Umayadského paláce, Herkulova chrámu a další. Pro milovníky historie paráda, pro ostatní doporučuji návštěvu později odpoledne nebo prostě tak, aby vám vyšly světelné podmínky a mohli jste si užít nevšední výhledy na exotické město – takové, co znáte z reklamních fotek 🙂 Na vrcholku se nachází archeologické muzeum (10). Exponáty velmi zajímavé, svým způsobem bohatější než v moderním Jordánském muzeu, ale provedení je značně zastaralé, takže pokud nejste nadšenec, moc dlouho se zde nejspíše nezdržíte.

Citadela se zbytky Umayadského paláce

Jordánské muzeum

Pokud máte více času, navštivte Jordánské muzeum (8). Prohlídka nezabere více jak 1-2 hodiny. V přízemí se nachází historická expozice a expozice mapující moderní rozvoj Jordánska. V patře se konají výstavy – v době mojí návštěvy šlo o moderní instalaci věnovanou arabským vynálezům. To nejzajímavější jsou ovšem nejstarší antropomorfní sochy na světě – nalezené právě v Ammánu z cca 7500 př.n.l. nebo známé svitky od Mrtvého moře – nejstarší dochované náboženské texty. Případně „nedávno“ objevené svitky z byzantského kostela v Petře. Moderní muzeum skýtá více zajímavostí, takže pokud máte rádi historii, mohu doporučit.