Jordánsko 2018 – rady na cestu – 1/4

Existuje mnoho důvodů, proč navštívit zrovna Jordánsko. Ať už je to skalní město Petra, vůně a atmosféra orientu, přírodní parky, možnosti na spoustu treků, levné přímé lety z Prahy nebo fakt, že se země umístila na 6. místě v žebříčku Lonely Planet v kategorii Top země na návštěvu v roce 2019. Pro mě to byl mix všech těchto důvodů…
Rozhodl jsem se pro týdenní návštěvu v listopadu 2018. Počasí vyšlo nádherně – první den asi 30 minut deštík, pak už jen teploty atakující 20 °C. Pravda, bylo trochu tepleji, než je průměr, ale myslím, že je to stejně nejlepší období – žádná úmorná vedra, přesto příjemné teploty + žádné davy turistů…
Jordánsko je poměrně bezpečná země, takže se zde turisté zpravidla nemají čeho obávat. Tedy pokud dodržují základní pravidla slušného chování a nepodnikají výpravy do příhraničních oblastí. Země je nakloněna turismu a západu. Navzdory sunitské většině, je i tolerantní k ostatním náboženstvím a zahalování nebere zas tak radikálně, jako v jiných zemích této oblasti. Ve všech turistických oblastech a u památek narazíte na tzn. „Tourist police“, která v případě potřeby pomůže.

Přílet

Let z Prahy na hlavní mezinárodní letiště Queen Alia International Airport (QAIA) trvá necelé 4 hodiny. Můj let to zvládl dokonce s 15 minutovým předstihem, takže jsem klusal na pasovou kontrolu, abych stíhal shuttle bus, který měl údajně čas uzpůsobit letu, tedy i odjíždět dříve. Letiště je pěkné a moderní. Pasová kontrola se rozděluje na 2 skupiny: s Jordan passem a bez něj. Já měl zakoupený Jordan pass, takže stačilo ukázat včetně informace o ubytování, naskenovat oči a štempl do pasu byl doma. Před letištěm jsem se snažil najít svůj předplacený shuttle bus, ale marně. Ukázalo se, že šlo o podvod, takže kupovat shuttle bus na internetu rozhodně nedoporučuji. Autobus nepřijel, nikdo o takové službě nikdy neslyšel, kontakty v e-mailu nefungují, volané číslo neexistuje.


Kupovat shuttle bus na internetu rozhodně nedoporučuji !

Cesta do Ammánu

Možnosti, jak se dostat z letiště jsou následující:

  1. Privátní taxi za cca 30 JOD
  2. Autobus, který pendluje cca každých 30 minut (večer každou hodinu) za cca 3,5 JOD
Vlajka Jordánska ve skalním městě Petra

V rámci maximalizace úspor a dobrodružství jsem zvolil autobus. Lístek se kupuje v kiosku před parkovištěm, hned u východu z letiště. Při koupi jízdenky mi vysvětlili, že autobus staví na spoustě míst po celém městě a cesta do Ammánu trvá cca 30 minut. Na první pohled bezproblémová cesta a úleva po té hořké pilulce s shuttle busem. To by ale nebyl arabský svět. Hned po první zastávce řidič velmi špatnou angličtinou oznámil, že dál sice stavět bude, ale nemůže otevírat kufr, takže my (všichni krom několika domorodců) musíme vystoupit už na North bus station a do centra se dopravit taxíkem.
Pár z nás zmatených turistů jsme zkusili ještě navázat kontakt s jedním domorodcem, který se následně nechal slyšet, že se o nás turisty postará, žádná starost! Na North bus station nás čekalo doslova velkolepé uvítání: autobus pomalu přijíždějící na nástupiště bleskurychle spatřila tlupa asi 15 lidí, taxikářů, kteří se za ním rozeběhli a s nepřeslechnutelným povykem ho pronásledovali. Několik jedinců poskakovalo a při tom ukazovalo na lidi sedící v autobusu. Ano, taxikáři se už těšili na lov své kořisti. Hned, jak jsme opustili autobus, začali nabízet velmi výhodné svezení do centra. Někteří se nestyděli ani „pomáhat“ s kufry cestujících. Nic příjemného. Taxík, který nám domluvil domorodec z autobusu dorazil během pár minut. Za cestu do centra Ammánu si řekl 5 JOD. Později jsem se dozvěděl, že se běžná cena pohybuje kolem 2-3 JOD. Do hotelu nás ale dovezl v celku a turistika mohla začít.

Ubytování

Ammán nabízí velké množství různorodých hotelů a penzionů. Pokud chcete něco pěkného, ne-li luxusního, poohlédněte se po něčem v moderní západní části města. Budete si ale muset připlatit i za dopravu taxíkem do centra města – za památkami. Budete to ale mít blíže k zastávce JETT na 7. okruhu.

Já zvolil střední kategorii v centru starého města. Výhoda je, že památky jsou všechny v docházkové vzdálenosti. Cena ubytování docela přijatelná. Nutno podotknout, že pojmem „střední kategorie“ se rozumí něco jako horší střední kategorie v ČR. Vybral jsem Rafi Hotel – kousíček od římského divadla. Poměr cena/výkon dost v pohodě, klidně bych tam jel znovu. Pravda, čistota by mohla být lepší a úroveň hotelu by se hned zvedla. Po zkušenosti z Petry jsem ale byl za svůj Rafi Hotel nakonec velice rád.

Jordan pass

Chystáte-li se do Petry a do Jordánska na více dní, rozhodně se vám vyplatí Jordan pass. Funguje skutečně bez problému a oproti samostatné koupi víza (40 JOD) + Petra (50 JOD 1 den) se opravdu vyplatí (70 JOD 1 den). Jedinou podmínkou je, že musíte v Jordánsku přespat 3 po sobě jdoucí noci.

Sloupy římského města Jerash

Peníze a ceny

Výběr z bankomatu nemohu doporučit. Po dlouhém googlování jsem usoudil, že nej bude Arabská banka. Ta si však při výběru na letišti účtovala 5% poplatek. Nejlepší je vzít si s sebou USD nebo EUR. V centru Ammánu ve směnárně Western Union byl kurz opravdu férový. Kartou se samozřejmě platit dá také, ale jen na modernějších místech.

Ceny v roce 2018 byly následující:

 Zboží/služba JOD
1,5 litr vody 0,35
fast foodová shawarma 2 – 3
hamburger menu 4,5
taxi letiště – Ammán 30
taxi centrum – Nort bus station 3
taxi centrum – Abdali 2
taxi centrum – 7th circle 3

 

Odlet

Na závěr úvodního článku jeden důležitý tip. Pokud poletíte se zavazadlem, které je potřeba odbavit, dejte si pozor, abyste nepřešli odbavovací přepážky. Letiště v Ammánu je v tomto ohledu nešikovně koncipované. Nebyli byste první, komu se podařilo dojít až ke gatu s kufrem, aniž by našel odbavovací přepážky.
Hned po vstupu do haly vás čeká několik kontrol – bezpečností, další bezpečností a pasová. Tyto kontroly následují jedna za druhou, takže není divu, že si spousta lidí neuvědomí, že mezi první a druhou kontrolou je ta správná chvíle najít odbavovací přepážku. Tyto se nachází po stranách směr zpátky. To je právě ten háček. Plánek této části letiště si můžete představit jako šipku. Jdete prostředkem a po první kontrole je potřeba zahnout zpátky vlevo nebo vpravo. Po odbavení zavazadla se zase vrátíte zpátky na hlavní trasu bezpečnostních kontrol.
Do letadla není třeba spěchat. Stalo se nám, že nás pustili gatem, ale museli jsme čekat ještě asi 45 minut v chodbě do letadla, bez možnosti úniku. Čekali jsme totiž na opožděné letadlo. Gatem nás tedy pustili ještě před tím, než letadlo vůbec přistálo.

Webinář

Pokud toužíte po dalších informacích o Jordánsku, popř. mojí cestě, můžete kouknout na následující webinář, který obsahuje skoro 500 fotek z cest. Případně pokračujte ve čtení dalších článků na tomto blogu.

Webinář z cestování po Jordánsku