Tbilisi – tipy na prohlídku města

Tbilisi

Tbilisi je zvláštní město, které má co nabídnout. V Gruzii sice najdete nádhernější památky a bohatství (např. směrem na sever do Kazbegi), ale strávíte-li alespoň dva dny v hlavním městě, neprohloupíte. V Tbilisi najdete spoustu kouzelných zákoutí – starodávných míst, historických kostelů s unikátní atmosférou, rozpadajících se domů i čtvrtí. Najdete zde ale i spoustu nejmodernějších obchodů a restaurací. Gruzie totiž míří na západ, a to velmi rychle. Město jsem v roce 2018 navštívil celkem třikrát a rozvoj byl znát i jen za ten jeden rok.

Přílet

Malé, ale moderní letiště se nachází asi 30 minut jízdy od Tbilisi. Doprava do hlavního města je zajištěna autobusy a taxíky. Pokud přilétáte mimo špičku, autobus stejně pravděpodobně zrovna nepojede. Když už pojede, tak ne do centra nebo tam, kam byste potřebovali. Hlavní dopravní prostředek je tu tedy taxi. Běžná cena k dnešnímu dni se pohybuje kolem 50 GEL. Když budete smlouvat, možná se dostanete i na 40 – 45, ale vyřídilka některých taxikářů vás dále nepustí. Pokud si pořídíte data, můžete zkusit Taxify, které zde běžně funguje a cenově se dostanete mnohem níž.

Městská doprava

V Tbilisi provozuje hromadnou dopravu Tbilisi Transport Company (TTC). Na jejich stránkách najdete aplikaci pro plánování cest, včetně mobilní verze. Aplikace mívá výpadky, ale jinak se podle ní dá dobře dopravit, kam zrovna potřebujete. Komplikací mohou být dvojjazyčné názvy zastávek – tedy v latince a v gruzínštině, ale časem si zvyknete. Digitální ukazatele ve městě ukazují naštěstí obě verze.

TTC provozuje metro a autobusy. Krom toho můžete využít ještě maršutky nebo taxíky. MHD, tedy spoje TTC, není nijak drahé. Velkou výhodou je pořídit si čipovou kartu. Jízdné je potom levnější. Kartu seženete na stanicích metra, kde vám ji za pár lari vystaví. Je nutné si na ni vložit peníze. Z nich se potom strhává cena za jízdné při použití dopravního prostředku. Tedy např. při vstupu do metra musíte projít turniketem, který vás pustí jen při použití karty a strhne cca 2,5 lari za jednorázovou cestu. Autobusy jsou ještě levnější. Karta platí i na lanovku na pevnost Narikala. Jízda lanovkou vyjde také na 2,5 lari.

Tbilisi

Stravování

Ve městě najdete mnoho restaurací – ať už tradiční s vynikající a zajímavou gruzínskou kuchyní, tak i západní řetězce rychlého občerstvení. Najdete zde dokonce i americké řetězce, které v ČR zatím neznáme. Najíst se v nějakém západním fastfoodu není problém. Rozhodně ale doporučuji ochutnat něco z místní kuchyně, protože je famózní. Pokud si tedy nemusíte hlídat váhu a stravu, protože ty nejlepší jídla jsou velmi těžká a mastná. Národním jídlem jsou khinkali, ale pro mě to určitě není to nejlepší jídlo, které Gruzie nabízí. V podstatě cokoliv z masa s tradičním dresingem/omáčkou je super. Jako místní (nejen) pouliční občerstvení zkuste khachapuri. Ceny za jídlo jsou většinou stejné nebo nižší než v ČR.

Historické památky

Stará část historického města nabízí spoustu křivolakých cestiček, domků na spadnutí, tajemných zákoutí. Večer může vypadat až tajuplně a strašidelně, ale atmosférou se nezapře. Už jen samotná procházka Starým městem je tedy zážitek. Učiněný ráj pro fotografy zvláštních zákoutí. Okolní oblasti většinou znamenají mix starých budov a nových, moderních domů až mrakodrapů. Ve městě najdete také spoustu sovětských artefaktů, mostů, bytovek, ale i oblasti, které vypadají na spadnutí, ale kouř z komína mluví o opaku. Pojďme se podívat na ty nejzajímavější památky, které byste v centru určitě neměli minout.

Tbilisi centrum
Tbilisi centrum

Pevnost Narikala (1) a Kartlis Deda (2)

Začneme historickou pevností, která se vypíná nad Starým městem. Hradby uvidíte už z dáli, takže najít pevnost by neměl být problém. Nahoru vede několik pěších cest, ale také lanovka. Její dráha vede přímo nad baráčky Starého města a protíná i řeku Kura. Výšlap sice není nijak extrémní, ale výhled z lanovky se mi tak líbil, že ho určitě doporučuji. Za 2,5 lari je to skoro zadarmo.
V prostorách pevnosti se nic moc nezachovalo. Vstup je tedy zadarmo a na vlastní nebezpečí. Najdete zde jeden kostel a za výšlap vás odmění krásné výhledy do okolí. Večer v dáli září katedrála Sameba, takže mohu doporučit i večerní procházku. Kousek od pevnosti se nachází Botanická zahrada a stříbrná socha Kartlis Deda, tedy Matka Gruzie. Socha vám může posloužit jako orientační bod, protože ji stejně jako pevnost uvidíte z většiny míst ve Starém městě. Můžete se vydat až přímo pod ní. Je odsud jeden z nejhezčích výhledů.

Staré město (3) a katedrála Sioni (4)

katedrála Sioni
Katedrála Sioni a socha Kartlis Deda na horizontu

Jak už jsem zmínil výše, procházka uličkami Starého města je nezapomenutelný zážitek. Při příchodu do centra směrem ze severu můžete spatřit části starobylého městského opevnění. Rozhodně si procházku obohaťte návštěvou některého z místních kostelů. Dýchá z nich krásná atmosféra. Vstup je vždy zdarma, ale nezapomeňte na vhodné oblečení. Jedním z nej „kostelů“ je katedrála Sioni. Jde o jeden z nejstarších kostelů v Gruzii a jeho výmalba je bezkonkurenční. Počítejte také s tím, že se zde často konají modlitby. V neděli bývá areál kompletně zaplněn věřícími a kázání se line do okolních ulic z venkovních reproduktorů. Pokud máte na prohlídku města jen málo času, katedrála Sioni by měla být cílem vaší návštěvy.

Lázně (5) a vodopád Dzveli (6)

Legenda o založení města praví, že král Vachtang při lovu objevil místní teplé prameny a jejich blahodárný vliv. Rozhodl se tedy přesunout hlavní město země právě do těchto míst. Hned pod pevností Narikala tedy můžete navštívit místní lázně Abanotubani. V typických historických kopulích si můžete i dnes dopřát lázeň. Pokud se nechcete cachtat, stačí si místo projít z venku a zamířit podél toku sirnatého pramenu až k vodopádu Dzveli. Jde o krátkou procházku, která stojí za to. Ve večerních hodinách pěkně nasvíceno. V létě zde můžete slyšet mohutný koncert žab, které se kolem toku zdržují.

Rike park (7) a Most míru (8)

Naproti Starému městu přes řeku Kura vznikl nový, moderní park. Bývalý prezident se totiž rozhodl město oživit několika moderními stavbami. Na pomoc si přizval zahraniční italské architekty. Vzniklo tak několik zajímavých staveb. Kromě parku, kde se schází omladina a užívá si jeho moderních prostor, jde ještě o budovu městských služeb, Most míru a zvláštní stavbu dvou tubusů, které uvidíte přímo v parku hned pod prezidentským palácem.
Park samotný je velmi oblíbený. V létě zde můžete ve večerních hodinách obdivovat nasvícenou hrající fontánu. Dva tubusy přímo v parku měly sloužit jako koncertní hala a asi knihovna, ale budova se zdá být nefunkční. Most míru sousedí přímo s Rike parkem. Jeho zvláštní architektura budí zájem turistů. V noci je pěkně dynamicky nasvícený, tzn. led světla na něm provádí pohyblivou světelnou animaci. Stojí za vidění… Nad parkem se tyčí budova prezidentského paláce. Z dálky vypadá zajímavě, jde však o novodobou stavbu. Celý okolní areál je oplocený, takže se blíže bohužel nedostanete.

Meteki (9)

Vedle Rike parku je další z významných kostelů, tzv. Meteki. Historicky významné místo můžete opět navštívit zdarma. Na kostel a přilehlý parčík bude stačit méně času. Dýchne na vás starodávná atmosféra, ale žádnou výraznou výzdobu nečekejte. Hned vedle kostela, na skále nad řekou Mtkvari, se tyčí socha krále Vachtanga. Nejhezčí pohled na něj a na kostel je ze sousedního mostu – a ještě lepší večer, kdy jsou obě památky zajímavě barevně nasvíceny.

Orloj (10)

Jednou ze zajímavostí Starého města je orloj. Jde o zvláštní stavbu malých rozměrů, která působí jako chaotický slepenec, který sotva drží pohromadě. V tom spočívá jeho kouzlo. V útrobách se nachází malé divadélko. Na věži uvidíte pochopitelně hodiny a v každou celou hodinu se zde rozjede zvláštní show. Nechybí hudební doprovod a přehlídka několika panáčků. Příjemné zpestření procházky starodávným centrem města.

Sameba (11)

Sameba, Katedrála Nejsvětější Trojice

Sameba, neboli Katedrála Nejsvětější Trojice je největší ortodoxní katedrálou v zemi a třetí na světě. Kostel byl dokončen v roce 2004, takže jde o poměrně novou stavbu. Architektonicky vychází z klasických gruzínských kostelů, takže spousta lidí ani nepozná, že jde o novostavbu. Vzhledem ke svým proporcím patří k významným orientačním bodům města. Pokud se ke katedrále vydáte pěšky, budete pravděpodobně procházet zvláštními vybydlenými čtvrtěmi, což vlastně mohu jen doporučit – zvláštní kontrast. Na místě se před vámi otevře obrovská katedrála. Vstup zdarma, interiéry obsahují několik velmi krásných uměleckých děl. V suterénu se nachází překvapivě obří prostory. Takový kostel v kostelu.

Hora Mtatsminda (12)

Pokud máte na procházky trochu více času, určitě se vydejte na horu Mtatsminda. Poznáte ji podle obřího televizního vysílače. Vydat se můžete pěšky nebo lanovkou. Cestou byste neměli vynechat gruzínský „Slavín“, tedy Pantheon. Kostel se hřbitovem významných osobností se nachází zhruba uprostřed výstupu na horu. Staví zde i lanovka. Na hřbitově si můžete prohlédnou krásné náhrobky významných osobností. Kostel samotný stojí také za návštěvu. Většinou nemám esoterické sklony, ale místní pramen/studánka vytváří opravdu nevšední atmosféru.

Samotný vrcholek hory vás odmění tím nejlepším výhledem na celé Tbilisi. Uvidíte odsud opravdu celé město a všechny jeho zajímavé památky a budovy. Na ploše hory se navíc nachází zábavní park. Můžete vyzkoušet některé z místních adrenalinových atrakcí.

Tbilisi
Pohled z hory Mtatsminda na katedrálu Sameba

Národní muzeum (13)

Ve městě samozřejmě najdete i několik muzeí. Doporučit mohu Národní muzeum. Za 7 lari si můžete prohlédnout několik moderních výstav. Kromě krátkodobých výstav je zde expozice přírodovědná, expozice národních krojů, výstava věnované sovětské okupaci, ale hlavně expozice historických pokladů. Kromě mnoha velmi starých předmětů zde najdete výstavu věnovanou kolchidským pokladům. Spousta nádherných uměleckých děl z drahých kovů, které svědčí o historickém bohatství země.

Další zajímavosti

Tbilisi samozřejmě nabízí mnohem více. Navštívit můžete například obrovský bleší trh, který se táhne přes celý most Saarbruecke a jeho okolí. Místní parky jako např. Vake park, nabízí zajímavou atmosféru, výhledy i večerní nasvícenou fontánu. Čtvrť Marjanishvili zase nabízí poněkud jinou atmosféru plnou obchodů. Okolí Parlamentu stojí také za krátkou prohlídku. No a pokud budete mít času opravdu hodně, můžete navštívit místní Zoo.

Youtube

Pokud vám článek nestačil, koukněte na moje video, kde uvidíte většinu ze zmíněných památek…