Řím – město věčných front

Vatikán

O věčném městě toho bylo napsáno mnoho. Najít historickou památku v centru nedá zrovna moc práce, takže spíše než zdlouhavé studium, kam se podívat vám nabízím trochu jiný pohled. Kdo by si myslel, že návštěva Říma v takové „offseason“ datum jako je 1. únor se obejde bez obřích front, mýlil by se. I začátkem února je třeba řešit objednávku lístků online, pokud si chcete místo hodinových front užívat krásy města.

Transfer z/na letiště

Pokud neřešíte rozpočet, není problém sáhnout po taxíku nebo vlaku. Obojím se celkem bez problému dostanete do centra i zpět. V případě taxíku počítejte s častými dopravními zácpami. Já však řešil rozpočet, takže volba padla na asi nejlevnější variantu – zpáteční jízdenka s Terravision (toho času 9 EUR). Na jejich webu jsem měl předem zakoupený lístek na konkrétní čas a vyplatilo se. Praxe byla taková, že při odjezdu z letiště Fuimicino autobus nejel vůbec podle jízdního řádu. Vzhledem k dopravní špičce vzal jízdní řád dávno za své. S místem problém nebyl. Při zpáteční cestě na letiště se rezervace obzvláště vyplatila, protože nás do autobusu odbavili přednostně. Už cca 20 minut před odjezdem se na nástupišti začínala tvořit fronta a později už bylo jasné, že se všichni do busu nevejdeme. Ti kdo neměli koupeno online předem museli čekat na další spoj (interval cca 30 minut). Pokud spěcháte na letadlo, určitě se tedy vyplatí rezervovat místo dopředu a přijít včas.

Vatikán

Bazilika sv. Petra

Forum Romanum
Forum Romanum

Za vstup do baziliky se nic neplatí. Musíte však projít bezpečnostní kontrolou! V deštivou sobotu 2. února jsme přišli na Svatopetrské náměstí cca v 9:10 a zařadili se do fronty. Po zhruba 30 minutách už jsme byli vpuštěni do prostoru před bazilikou. V tu dobu byla fronta dvojnásobná, než v době našeho příchodu. Rada je tedy jasná – přijít co nejdříve ráno. Během celé naší návštěvy Vatikánu už fronta nikdy nebyla kratší. Lidé zde tedy běžně čekají něco kolem 60 minut a možná i více. Na prvním obrázku tohoto článku můžete frontu vidět – táhne se po levé straně vnitřního okraje náměstí podél sloupů až více než do poloviny náměstí (v zákrytu egyptského sloupu). Nedokážu si představit, jak to tu vypadá v létě…

No, možná dokážu. V kostele samotném už žádný nával nebyl. Na Svatopetrském náměstí také ne. Do kopule baziliky jsme celkem pohodlně vyjeli výtahem a vystoupali další stovky schodů. Výšlap stál za to. Sice bylo sychravé počasí, ale turistů tak akorát. Zde tedy v zimě už žádné čekání, ale v létě?

Poslední tip: Pokud si chcete Vatikán užít bez lidí, vyrazte později večer na Svatopetrské náměstí. Krásnou atmosféru podtrhuje nasvícení sloupů a baziliky. Já měl to štěstí, že zrovna hodně pršelo, takže zde opravdu moc bláznů nebylo 🙂

Vatikánská muzea

Můj první dojem z Vatikánu byl vlastně šok. Při příchodu k hradbám nás šokovala fronta táhnoucí se „až za roh“. Odhadem na více než 60 minut. Této frontě se můžete vyhnout rezervací vstupenky online na přesný čas vstupu. Poplatek 4 EUR za to myslím stojí. Rezervovat je tedy samozřejmě potřeba dostatečně včas dopředu. Celková cena vstupenky bez doplňků je 21 EUR. Nehledě na ročním období, uvnitř muzeí se davům nevyhnete. I na začátku února zde v úzkých prostorách bylo lidí až až…

Koloseum

Colosseum
Racek v interiéru Kolosea

Ne náhodou se v pokynech pro návštěvníky píše: „Je nezbytně nutné, abyste se dostavili na vyhrazenou přístupovou bránu 30 minut před rezervovaným časem, abyste prošli bezpečnostní kontrolou a dokončili vstupní procedury.“ Symbol města se těší obrovské návštěvnosti. Neváhejte a rezervujte včas online některou z prohlídek na oficiálních stránkách coopculture.it. Výhodou včasné rezervace je fakt, že si můžete vybrat, do kterých částí kolosea se podíváte. Na výběr je standardní vstup, ale i prodloužené trasy o arénu, podzemí a panoramatické vyhlídky.

Já si rezervoval prohlídku kompletní, na 90 minut s průvodcem. Kámen úrazu však byl velmi silný déšť – prakticky po celý den. Výhodou byl fakt, že před Koloseem se netvořily fronty. Nevýhodou druhý fakt, a sice polovina trasy kvůli dešti uzavřena. Nakonec jsme zvolili standardní prohlídku a cenový rozdíl nám byl vrácen na účet.
Druhý den už byla situace jiná. Kolem celého Kolosea se táhla jedna velká fronta. Odhadem na mnohem více než 60 minut. Doporučení je tedy jasné – rezervovat online konkrétní čas a stejně vyrazit s předstihem. Do areálu vedou 3 vstupy, takže počítejte s tím, že budete ještě muset najít ten správný – podle vaší vstupenky.

Koloseum
Koloseum s frontou táhnoucí se kolem obvodu, kam až oko dohlédne

Forum Romanum / Palatin

Součástí vstupenky do Kolosea je i vstup do Fora Romana a na vrch Palatin, což je vlastně jeden velký areál. Vstupů do něj je více, ale je jedno, kde začnete. Areál je opravdu rozlehlý, takže se zde množství lidí rozptýlí. Při vstupu se i v únoru tvořily fronty. Časová rezervace není možná. Čekali jsme však jen asi 10 minut. Dokážu si představit, že v létě to tu musí být dost nacpané. Náš únorový den byl co do turistů tak akorát.

Ústa pravdy

Bocca della Verità, nemobili Ústa pravdy, jsou další z velmi známých turistických atrakcí Říma. Nachází se v portiku kostela Santa Maria in Cosmedin. Pokud si je chcete pořádně prohlédnout a udělat si fotku, počítejte s další frontou. Věhlas znamená nával turistů. My měli smůlu na zájezd asijských turistů, takže čekání bylo na desítky minut. Naštěstí si můžete ústa prohlédnout i bez čekání. Musíte se však prodrat frontou k mříži, přes kterou je uvidíte krásně z boku. Když už budete na místě, navštivte i kostel samotný. Kromě velmi zajímavé architektury a historii sahající až do 6. století, si můžete v interiéru prohlédnout relikviář s lebkou svatého Valentýna. 

Fontana di Trevi

Fontána di Trevi

Fontána di Trevi, Španělské schody, Pantheon a další…

Spousta dalších památek Říma má jedno společného – čím známější, tím obleženější turisty. Na závěr zbývá jeden tip: vyrazte v nevšední hodinu. Pokud se vám nechce vstávat brzo ráno, možná bude lepší tato místa navštívit pozdě večer. Fontána i Španělské schody jsou volně přístupné, večer nádherně nasvícené a turistů je tu tak akorát. Odmění vás kouzelná večerní atmosféra. Pantheon si večer můžete prohlédnout pouze z venku. I to stojí za to… Do interiérů vyrazte v době otevírání, kdy máte šanci mít celý prostor na pár chvil téměř pro sebe.

Fontana di Trevi
Turisté před Fontánou di Trevi